Cariben One way Martinique – St. Maarten

martinique
Tochtbeschrijving:

Vooraf

 • Vliegen naar Martinique en direct de terugreis boeken vanaf St. Maarten klm.nl
 • Goede alternatieven: Corsair.fr, www.aircaraibes.com en www.XL.com. Hier kun je een vlucht boeken van Parijs naar Martinique en retour vanaf St. Maarten. Daarbij een retour van Amsterdam naar Parijs met KLM.
 • U zorgt zelf voor een goede reis- en annuleringsverzekering.
 • Nm = Nautical mijl = zeemijl = 1,852 km.
 • Iedere dag 30 graden lucht- en watertemperatuur.
 • Snorkelsets zijn uitgebreid aanwezig.
 • Geldautomaten zijn overal.
 • WISSEL NIET op het vliegveld.
 • Euro op de Franse eilanden.
 • US dollar op de (voorheen) Nederlandse eilanden.
 • EC dollar op de (voorheen) Engelse eilanden waar doorgaans ook de US dollar wordt geaccepteerd (in winkeltjes hopelijk tegen de vaste omrekenkoers van 2,68 EC tegen 1 US).

Dag 1 - Martinique, Le Marin (inklaren)
Aankomst Martinique en met de bus of taxi naar Le Marin. Wij zien elkaar bij Mango Bay Bar. Met de dinghy naar de boot, hut inrichten en de omgeving verkennen. We gaan ook zoveel mogelijk proviand inslaan, want op de andere eilanden is niet alles te krijgen en is doorgaans duurder.

Dag 2 - 32 Nm naar Martinique, St. Pierre (uitklaren)
Een mooie zeiltocht langs de kust van Martinique. We gaan op anker in de baai bij het aardige plaatsje St. Pierre, wat wij zeker met een bezoek gaan vereren.

Dag 3 - 36 Nm naar Dominica, Roseau (in- en uitklaren)
We gaan aan een mooring even ten zuiden van Roseau, de hoofdstad van Dominica. Roseau is een leuk stadje met authentieke Caraïbische huisjes en oude gebouwen. Van hieruit kan het prachtige binnenland met regenwouden en watervallen worden verkend al of niet samen met de cruisetoeristen.

Dag 4 - 18 Nm naar Dominica, Portsmouth
We ankeren in Prince Rupert Bay. Ook hier zijn er mogelijkheden te over om het land en de onderwaterwereld te verkennen, aangeboden door langszij komende bootjes.  Om wat te noemen: Indian River tour, landtour en snorkelen in Cabrits Marine Park. Je kunt er ook zelf wandelen naar de Indian River Source Spring of de Farm Walk. Ook de Inlands worden sterk aanbevolen.

Dag 5 - 22 Nm naar Guadeloupe,  îles les Saintes (inklaren)
We gaan aan een mooring in Anse du Bourg bij het eiland Terre d’en Haut.  Ga shoppen of hike naar fort Napoleon voor een prachtig uitzicht.

Dag 6 -23 Nm naar Guadeloupe, Pigeon Island Anchorage
Onderweg lunchen we in Anse à la Barque. Daarna zeilen we door naar Pigeon Island Anchorage waar we  op anker overnachten

Dag 7 - 10 Nm naar Guadeloupe, Deshaies (uitklaren)
In de ochtend naar Pigeon Island, een excellente snorkelplek. Na het genieten van de onderwaterwereld zeilen we door naar Deshaies, een Pittoresk vissersplaatsje met tropische rivier en een spectaculaire botanische tuin.

Dag 8 - 42 Nm naar Montserrat, Little Bay (in- en uitklaren)
Vanaf zee zien we de resten van Plymouth, de oude hoofdstad van Montserrat, verwoest in 2003 bij een uitbarsting van de nog steeds werkende vulkaan. De zwavellucht komt je er tegemoet. We gaan op anker in Little Bay.

Dag 9 - 33 Nm naar Nevis, Charlestown (inklaren)
Onderweg passeren wij het “Kingdom of Redonda” met een zeer "rijke" historie. Bij Charlestown gaan we aan een mooring.

Dag 10 - Landdag Nevis, Charlestown
Het is zeer de moeite waard om Charlestown te bezoeken en per taxi Nevis te verkennen. Je rijdt dan de hele vulkaan rond en je komt op oude suikerrietplantages met grote villa´s. De taxichauffeurs vertellen je veel over de geschiedenis van het eiland.

Dag 11 - 11 Nm naar St. Kitts, Basseterre
Als de oceaan rustig is, kunnen we onderweg gaan snorkelen op een mooie plek die alleen ik weet, de Cow Rocks tussen St. Kitts en Nevis (2 Nm extra). Bij Basseterre, de hoofdstad van St. Kitts & Nevis is het vanwege de swell doorgaans beter toeven in Port Zante dan op anker in de baai. We gaan in de cruisewijk van Basseterre aapjes en Amerikaanse cruisetoeristen bekijken (zoek de verschillen). Basseterre is gelukkig zeer bezienswaardig. Je kunt ook met een groepstaxi mee om meer van het eiland te zien.

Dag 12 - 20 Nm naar Statia, Oranjestad Baai
De vier vulkanen tocht; we zien, zeilend  langs de kust van St. Kitts, tegelijkertijd de vulkanen van Nevis, St. Kitts, Statia en Saba. Na de oversteek naar Statia gaan we in Oranjestad Baai onder Fort Oranje op anker.

Dag 13 - Landdag Statia
Statia vraagt erom bezocht te worden. Natuurlijk Fort Oranje, Oranjestad en wandelen naar de Squill. Ook een gidstocht is geschiedkundig zeer aanbevelenswaardig.

Dag 14 - 35Nm naar St. Maarten, Simpson Bay
We moeten hier voor 17h00 zijn voor de brugopening. We gaan afmeren in Simpson Bay Marina of in Lagoonis Marina. Bunkeren (diesel, benzine, water en gas) en kijken wat er over of tekort is in de scheepskas voor de laatste afrekening. ’s Avonds ergens op een terrasje nagenieten.

Dag 15 St. Maarten
Opruimen en koffers pakken en op tijd naar het vliegveld.

PM: Afwijkingen zijn mogelijk vanwege de weersomstandigheden of op verzoek van opvarenden. Bijvoorbeeld:

 1. Als de wind ons goed gezind is, kunnen wij op Dag 8 vanaf Guadeloupe - Deshaies via Antigua 42 Nm, St. Kitts 60 Nm en Statia 20Nm naar St. Maarten 35Nm. Het zijn lange trajecten met om de dag een landdag.
 2. Als Rivière Salée, de rivier die Guadeloupe doormidden snijdt, is opengesteld, kunnen wij op Dag 6 vanaf îles les Saintes naar Pointe à Pitre 22 Nm. We meren af in Marina Bas du Fort.
  Dag 7 Bezoeken we naar Pointe à Pitre, de hoofdstad van Guadeloupe met een levendige Creoolse uitstraling, fraaie architectuur en oude gebouwen.
  Dag 8 gaan we vanuit Pointe à Pitre de rivier op. De brug gaat open om 05h00 in de ochtend. Het wordt een avontuurlijke tocht in het donker door mangrovebossen aan weerszijden van de rivier en door een smalle vaargeul naar open water. Daarna kunnen wij weer kiezen om via Montserrat of via Antigua onze weg te vervolgen.

In het vaarschema ziet u de mogelijkheden voor de komende periode. De groen gemarkeerde mogelijkheden zijn nog vrij en door u te boeken. Wilt u eerst vrijblijvend meer informatie? Stuur dan even een berichtje naar info@borboleta-sailing.eu onder vermelding van het boekingsnummer.